вторник, 16 август 2011 г.

И още нещо смокиново...

Смокиня в длан

петък, 12 август 2011 г.

Сос песто ли? Готово!

Пестото е италиански сос, който се използва при консумирането на паста, лазаня и при приготвяне на супи с кротони или се намазва на филия хляб.
Необходимите продукти за соса са:
орехи – 100 гр.
чесън – 2 скилидки
босилек – пресен 100 гр.
зехтин – 150 мл.
пармезан – настърган 100 гр.
сол на вкус


Приготвяне:
Пасирайте орехите, склидките чесън, едро нарязания босилек и 50 мл. от зехтина. Разбъркайте със пармезана и 100 мл. зехтин. Подправете със сол на вкус. Сосът е подходящ за спагети.

Ухания на розмарин и на босилек





Прасковени целувки

Един сладък и витаминозен пейзаж...


... една въздишка - това е твоята!

вторник, 9 август 2011 г.

Вино от къпини - глътки магия ...

Освен че звучи екзотично и луксозно, виното от къпини благоприятства при простудни заболявания. Подобрява настроението и укрепва имунитета. Съчетава тръпчив вкус и приятен аромат. А рецептата за виното не е никак сложна.
Трябват ни:
  • 3 кг къпини
  • 1700 г захар
  • 300 г мед

Намачканите, добре узрели къпини, се поставят в бурканче и се заливат с 3 л топла вода. Поставяме марля на гърлото на буркана и държим така 4 денонощия. Получената течност наливаме в буркани. От захарта, меда и 1.5 л вода приготвяме сироп. Наливаме го към къпиновия сок и затваряме добре бурканите. 25-50 дни държим на топло течността. Щом тя се избистри, виното е готово. Преместваме го в нов съд и го държим на хладно още 2 месеца. Наливаме го в бутилки. Ако го предпочитаме по-сладко, можем да добавим още захар или мед.
Внимание: Това вино е предназначено за много специални хора!

понеделник, 8 август 2011 г.

Сладко от смокини за твоята филийка

Като дете не обичах особено сладко от смокини, но с течение на времето се поправих. Това сладко се точи като мед по филийката и има много свеж вкус. Мога да ви предложа готово, домашно приготвено сладко от смокини, а за тези от вас, които предпочитат да го приготвят, предлагам следната рецепта:

Необходими продукти:
55 бр. смокини
1кг захар
3 водни чаши вода
1 ч.л. лимонена киселина

Смокините се почистват от дръжките и се потапят в сиропа, сварен от захарта и водата. Варят се на слаб огън, докато сиропът получи желаната гъстота. Отстраняват се от огъня и се оставят да престоят една нощ в съда. На другия ден отново се слагат на огъня, за да се посгъсти още сиропа. Прибавя се лимонената киселина и след 5 минути сместа сместта се маха от огъня. След като престои 5-6 часа,за да се напои плода, с нея се пълнят буркани. Стерилизират се 5 минути.
Източник на рецептата: http://www.ludimladi.bg/index.php?p=view&aid=433

От смокинята на двора

 


Да направим къпиново смуути

Необходими продукти за 2 чаши:
1/2 чаша къпини (пресни или замразени)
1/2 чаша кисело мляко
1/2 чаша ледени кубчета
1/2 банан
1 с.л. захар/ мед      

Начин на приготвяне:
В блендер или с миксер разбиваме леда, банана и киселото мляко, докато се получи хомогенна смес. Добавяме още лед, колкото е необходим. След това прибавяме къпините и разбиваме с
по-ниска скорост за 30 сек. Накрая подслаждаме със захар или мед на вкус.

Най-новите бижута на нашата градина




неделя, 7 август 2011 г.

Къпини за сърцати хора

Ако човек се провре под свод от къпинови храсти в определени дни и часове, ще се изцели по чудодеен начин от болест и от омагьосване. Добрата репутация на къпината като лечебно средство се дължи главно на високото съдържание на калиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни, железни, медни и натриеви соли в плодчетата.
В тях се съдържа голямо количество витамин С. То се запазва почти непроменено при съхраняване на плодовете, соковете и сиропите. В минимални количества се съдържат и витамините В1, В2 и каротин.
Високото съдържание на калий подобрява извличането на излишната вода от тъканите. Магнезият пък има антисклеротично действие. Специалистите препоръчват къпините при сърдечни и жлъчно-чернодробни болести. Поради високото си съдържание на дъбилни вещества къпината е подходяща при колити с диария.

Индийско ласи от праскови

Продукти:
за 4 порции:
4 праскови
2 стръка мента
300 г кисело мляко
мед
резенчета праскова за украса

Приготвяне:
Прасковите се заливат с гореща вода, остават се да изстинат, след което се обелват. Разделят се на две и се маха костилката. Пюрират се заедно с листата от мента и киселото мляко. По желание се добавя мед и няколко кубчета лед. До сервирането се съхранява в термос или добре затворен съд.
Течността се разпределя в чаши, долива се студена вода и се украсява с парченца праскови.

Сладки подробности за прасковите

Латинското наименование на тези вкусни плодове е persica, тъй като се счита, че прасковите са се появили в Европа през Персия. За тяхна родина се смята Китай. Там богът на дълголетието се изобразява винаги с праскова в ръце. През Средновековието плодовете не са ценени, дори са смятани за вредни, а на почит били листата на растението, от които се правели чайове и лечебни лапи. Известни са над 3000 сорта праскови, обособени в 4 основни групи. Най-високо се ценят нектарините - безмъхести плодове. Те са с лесно отделяща се костилка и са по - богати на витамин С, захари и органични киселини. Повечето разпространени в България сортове праскови са покрити с мъх, който трябва да се отстрани чрез изтриване на плодовете преди или по време на измиването.
Прасковите са много полезни и днешният човек отдавна знае това. Те съдържат много захари и са ценни като храна. Богати са на минерални соли и витамини А, В1 и В2.
Действат много положително на храносмилателната система. Достатъчно е обилно хранене да се изядат една - две праскови и тежестта в стомаха бързо изчезва. Сокът и нектарът от праскови стимулират отделянето на стомашен сок и улесняват храносмилането, особено при консумиране на по - мазна храна. Използват се при нежелано повръщане, особено в случаите, когато лекарствени средства не помагат. Сокът от праскови активизира образуването на червени кръвни телца и затова се препоръчва при анемии. Поради високото съдържание на калий прасковите и техният сок имат изразено диуретично действие, подобряват дейността на сърдечния мускул и са подходящи при сърдечно - съдови заболявания, когато се налага обезводняване.
Тъй като са сладки плодове, прасковите не са най - предпочитани в храненето при затлъстялост, но плодови коктейли със сок от праскови дават добри резултати за намаляване на телесното тегло.
Източник: www.dieti-otslabvane.com/Праскови